O konferenciji

U BRUXELLESU USPJEŠNO ZAVRŠENA 3. KONFERENCIJA O KOMUNALNOM GOSPODARSTVU!

Komunalni sustav treba reformu i novu razvojnu paradigmu!

Više od stotinu sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Belgije, kao i predstavnici nadležnih veleposlanstava i EU institucija, tijekom dva dana briselske konferencije (24.-25. siječnja) artikuliralo je nove trendove i naznačilo mnogobrojne izazove, probleme i perspektive u sektoru komunalnog gospodarstva. Glavna tema skupa odnosila se na investicije, kružnu ekonomiju i utjecaj klimatske regulative, što su ujedno prepoznatljivi prioriteti u EU politikama. Stoga se tijekom skupa, kroz prezentacije i rasprave, otvorilo niz pitanja iz područja gospodarenja otpadom, vodoopskrbe i odvodnje, upravljanja grobljima i općenito korištenja EU financiranja.

Predstavnici  JLS, komunalnih tvrtki, odvjetničkih društava, nevladinih udruga te projektanata iz regije pozorno su osluškivali primjere uspješne prakse i dobivene savjete od strane europskih lobista i predstavnika međunarodnih asocijacija, koje su aktivne i produktivne u ovom sektoru. Važnu podršku održavanju konferencije, ali i aktivan doprinos u radu skupa dali su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Ivana Maletić, Davor Škrlec, Ruža Tomašić, Biljana Borzan, Ivica Tolić, Željana Zovko te slovenski zastupnik Igor Šoltes. Ova važna stručna konferencija, koja se tijekom proteklih godina etablirala kao glavno okupljanje komunalaca u Bruxellesu, uživa i aktivnu podršku od misija i stalnih predstavništava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Veleposlanik RH Goran Štefanić istaknuo je kako je dolazak u Bruxelles koristan za predstavnike javnog i privatnog sektora, budući da je potrebno stalno nadopunjavati znanja i spoznaje o načinu i oblicima funkcioniranja EU.

Delegacija sudionika drugi je dan, u srijedu, 25. siječnja, sudjelovala na tematskom skupu, koji je u Europskom parlamentu organizirala eurozastupnica Ivana Maletić, uz aktivno sudjelovanje važnih članova Opće uprave za okoliš (DG ENVI) Europske komisije, koju je predstavljao šef odjela Nicholas Hanley. Prisutan je bio i Robert Schröder iz kabineta povjerenika Moedasa, odgovornog za DG Research & Innovation, a govorio je o mogućnostima korištenja potpora za komunalni sektor iz inovacijskog programa HORIZON 2020. Jednu od vrlo upečatljivih prezentacija imao je slovenski eurozastupnik Igor Šoltes, koji je temeljem slovenske prakse sudionike pozvao na oprez kod planiranja i dimenzioniranja infrastrukture.

Bogat i dinamičan program dvodnevne konferencije bio je upotpunjen i s nekoliko studijskih posjeta spalionici otpada Bruxelles-Energie, postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Aquiris te briselskim grobljima Evere i Laeken. Posjete su sudionici ocijenili vrlo korisnim, kako u pogledu upoznavanja s uspješnim inozemnim praksama, tako i sa stajališta moguće primjene viđenog prilikom budućeg planiranja sličnih praksi u zemljama JIE.